Värmdö Freestyle Mogul Team

NYFIKEN PÅ OSS

VÅR HISTORIA

År 2013 fick vi en fråga från Svenska Skidförbundet, ”Vill ni starta en puckelklubb i Stockholm?” – så då gjorde vi det! Idag är vi en skön, avslappnad ideell förening med hemvistelse på Värmdö med 118 aktiva puckelåkare i åldern 5-20 år. Vi har verksamhet året runt och har åkare på alla utvecklingsnivåer från tävlingen YMG (Young Mogul Generation) upp till världscupen. Vi har från starten av vår verksamhet lagt stort fokus på våra åkares allsidiga, atletiska och akrobatiska förmåga. Det gör vi fortfarande. För oss är tävlingsresultat inte det viktiga – viktigast är våra åkares utveckling. Och att ha roligt tillsammans med sina kompisar, såklart.

Vår hemmabacke är Hammarbybacken och vi åker regelbundet på träningar och tävlingar under vintersäsongen till olika fjällanläggningar runtom i Sverige. Mycket av vår barmarksträning gör vi hemma på Värmdö.

Vi är starkt engagerade i svensk puckels utveckling och har bland annat varit delaktiga att skapa tävlingen Young Mogul Generation (YMG), Svensk Tränarutbildning Puckel (STUP) samt nu senast starten av puckelgymnasiet i Stockholm (Värmdö). Flera av våra ledare är engagerade i olika nationella projekt.

Är du intresserad att bli en av oss?
Mejla oss på varmdo.freestyle@gmail.com

Det är aldrig för tidigt att kontakta oss!

SAMLINGAR

Inför varje träning och tävling har vi en samling. Att hjälpa sitt barn att komma i tid och med rätt utrustning är förmodligen det allra viktigaste du kan bidra med. Då sker en genomgång av träningen eller tävlingens upplägg så att man mentalt kan förbereda sig samt att det skapar en vi-känsla mellan åkarna. Också viktigt att inte missa vår gemensamma uppvärmning och fysiska förberedelse inför aktuell aktivitet.

SAMÅKNING & DELNING AV BOENDE

Det blir ju en del resor under säsongen om man vill samåka, om man inte har egen bil, eller om ens barn skulle behöva ta sig till ett läger eller tävling utan dig som förälder. Då samordnar man detta lättast genom Värmdö Freestyles Facebook-sida eller i våra Messenger-grupper där i övrigt all löpande info läggs ut. Det är endast där som man behöver ha koll på gällande senaste informationen, inte här på websidan.
Nu efter Covid 19:s inträde så har vi anpassat oss och arbetar för att ta hänsyn till alla de rekommendationer som FHM samt vårt förbund ger. Detta har inneburit att många åkt och bott familjevis. Innan dess har vi oftast bott i samma område och delat boende t ex i gemensamma stugor/lägenheter, vandrarhem eller i stora sovsalar med bunkersängar som på Domen i Gävle eller Snowcampen i Säfsen. Bör tilläggas att detta funkar bäst om man inte har alltför små barn. Ibland har det även kunnat bli att många samlats och bott på samma hotell. I slutändan gör man dock helt och hållet som man själv finner bäst.

I BACKEN

Puckelpisten har oftast tre till fyra olika banor. De två hoppen shapas, saltas och landningen hackas till och från under hela dagen. Oavsett om det är träning eller tävling så finns det alltid ett behov med prepp av backen. Om man känner sig hemma på skidor kan man alltid hjälpa till att åka upp puckeln samt att ”slajda” och jämna till pucklarna i backen, annars kan man gärna hjälpa till med att hacka nedanför kicken/hoppen. Syftet med att hacka landning är att då åkarna kommer med viss fart och höjd vill man göra landningen så mjuk som det går för att spara på, i synnerhet, knän och rygg. 

Oftast görs förarbetet av anläggningen dagarna innan tävling. Dagen innan eller tidigt samma dag innan tävling förbereds puckelpisten och hoppen. Är det sista dagen och det har varit tävling så hjälps man åt att riva nätstaket, ta ner pliktportar, vimplar, ”morötter”, spadar mm innan det blir prisutdelning. Allt går ju så mycket fortare när man är flera. Andra insatser i backen är vara speaker, DJ, tidtagare samt startare. Detta gäller främst när vi själva står som värd för en tävling. Utanför backen behövs det alltid hjälp med att transportera matrial, vid matservering samt bevakning av lek.

FÖRÄLDRARÅD I VFMT

Föräldrarna är viktiga i VFMT!

Därför startade vi ett föräldraråd i september 2020 med syfte att knyta ihop hela verksamheten i alla träningsgrupper utifrån ett föräldraperspektiv. Föräldrarådet tar upp allmänna frågor och tankar om träning, läger & tävling. Upplägget är att två föräldrar från respektive träningsgrupp ingår dvs Microkids, Minikids, Kids samt Ungdom-Junior/Senior. Här kan man också ta upp frågor kring samordning inför aktivitet, vår värdegrund, våra styrdokument eller annat som man funderar på. Det är viktigt att alla i klubben upplever delaktighet, gemenskap och transparens.

Föräldrarådet har möten löpande. Hör gärna av dig till någon av oss, med tankar, frågor, förslag mm. Föräldrarådets representanter är Anna Källman, Dan Hoff, Micael Hüttner, Olle Hansson & Ylva Lundholm.

Nu vill även fylla på med medlemmar – hoppas att du vill vara med!
Ylva Lundholm

ylvanmail@gmail.com
070-940 46 09

ENGAGERAD I KLUBBEN

Som i många helt ideella klubbar, bygger verksamheten på ett föräldraengagemang och det finns alltid något att kunna bidra med. Klubben växer och vi vill fortsätta att utveckla verksamheten. Många viktiga uppgifter är redan tillsatta men vi behöver personer till vår bokningsgrupp, ekonomi/redovisning, kommunikation, sponsring, tävlingssekreterare, utrustningsansvarig, m.m.

Vi kan heller aldrig bli för många ledare. Är du intresserad, prata gärna med någon i styrelsen, Föräldrarådet eller ledare. Skriv gärna även en rad nedan och skicka in.

KONTAKT