Värmdö Freestyle Mogul Team

Utrustning & Grejor

GEMENSKAP - GLÄDJE - SÄKER - UTVECKLING

Hjälmar

I vår förening är hjälm obligatoriskt när man kör puckel, oavsett om det är träning eller tävling.
Vi vill gärna rekommendera att när du köper en skidhjälm, ska den ha MIPS och vara CE-märkt, det är grundregeln. Märkningen bör vara EN 1077 som är en robustare hjälm.

Bra tips när du köper en hjälm

Köp en hjälm som passar ditt huvud och som sitter skönt utan att ha mössa under.

Hjälmen ska sitta så den täcker pannan ner mot ögonbrynen och även nacken.

Hjälmen ska alltid vara knäppt när du åker – glöm inte att spänna hakremmen så att hjälmen sitter ordentligt på plats.

Du ska kunna få in ett finger mellan hakremmen och hakan.

Hjälmar med rotationsskyddet MIPS ger extra skydd mot huvudskador.

Om du köper till ett barn, köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i – risken är då att hjälmen glider runt när barnet åker eller om barnet ramlar.

Hjälmen ska helst inte ha några kraftiga designlinjer, utan vara rund och mjuk i formerna.

hur länge ska man ha en hjälm?

Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur ofta den har använts.
Om hjälmen varit utsatt för yttre våld – köp alltid en ny!

DET HÄR BETYDER MIPS

Hjälmar utrustade med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) finns till för att minska huvudets rotation vid ett slag. Rotationsvåld orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för. Skyddet bygger på ett extra skal med låg friktion på insidan av hjälmen som därför kan glida på hjälmens insida. Folksam har senast 2019-20 utfört ett test på 14 olika hjälmar. Sju av hjälmarna i testet har MIPS. De tre hjälmar som fick bäst resultat hade alla MIPS.

KLÄDER

Man kan såklart ha vilka kläder som helst som känns bra men i puckelkretsar brukar det inte vara ovanligt att man tänker sig att ha vita byxor. Syftet med detta är framför allt att mellanrummet inte ska vara så tydligt om man inte råkar ha pjäxorna ihop hela tiden under åket, vilket gäller inte minst om man tävlar. Ganska lösa byxor brukar också kännas bra för att kunna röra sig precis så som man vill. Vanligt är också att man har en avvikande färg just över knäna för att kunna se vertikalarbetet tydligare.

Gällande jackan så har Värmdö Freestyle MT tagit fram en gemensam klubbjacka som vi rekommenderar att man kör i om det är tävling. Den visar vilka vi är och ökar klubbtillhörigheten samt gemenskapen. Bra att tänka på om det duggar eller regnar i backen är att impregnera den, särskilt över axlar och rygg. Finns ofta att köpa i vanliga matvarubutiker.
Gällande skidvantar eller skidhandskar så får man prova sig fram men kan vara en fördel att ha två om ena paret skulle bli blöta.

BEHÖVS VERKLIGEN ETT RYGGSKYDD

Ryggskydd är numera nästan lika självklart som hjälm för de som åker mycket skidor.

Ett ryggskydd är, precis som hjälm, en billig försäkring ifall olyckan skulle vara framme. Det är ofta smart att ta det säkra före det osäkra. Dessutom är ryggskydden idag så pass bekväma att du knappt märker att du har det på dig. 

När du åker skidor vill du att dina kläder och övrig utrustning sitter bekvämt och ledigt. Du vill ju känna dig fri i din åkning. Ett ryggskydd behöver sitta bra, både för komforten och för att ge dig maximalt med skydd. Skyddet ska sitta tight på din kropp utan att det blir obekvämt. 

Det finns många ryggskydd att välja på och i alla olika prisklasser. Be din återförsäljare om hjälp.

SKIDOR OCH BINDNINGAR

Det finns en del populära puckelmärken som ID-One, K2, Atomic, Rossignol mfl. De har gemensamt att skidan är inte så carvad som en alpinskida.
Har du inga sådana skidor, om du vill börja prova åka puckel, så kan du gärna börja med de vanliga slalomskidor (ej race) du faktiskt redan har och känn dig för innan du börjar investera i något annat. Twintips fungerar också fint. Ett par, inte alltför tunga, storslalomskidor går också bra . Ett bra mått är att skidan ska vara ca 5 -10 cm kortare än åkaren. För barn och ungdomar som växer, kan man köpa skidorna lika långa som åkaren och sedan byta när skidspetsen når hakan.
Bra att tänka på när säsongen är slut är att man ordnar med slipning och ytskiktsbehandling, dels för att man ska ha bra grepp när säsongen drar igång igen, dels för att skidorna håller sig i bättre skick under den varmare delen av året.

Gällande bindningar så är Look Pivot 12 & 14 en klar favorit. Både skidor samt bindningar är sannolikt lättast att få tag på on-line eller på vår Facebook-sida Köp & Sälj.

STAVAR

Stavarna är normalt sett relativt korta i puckel, man brukar säga ca 58% av ens egen längd men detta är ett uppskattat värde och beror även på armlängden. Stavarna är också ofta vita just på grund av att om man tävlar så vill man göra det svårare för domarna att kunna se hur mycket man egentligen behöver utnyttja dem. 
Ibland händer det att stavarna går av så vill man vara väl förberedd så kan man ha ett extra par med sig.

PJÄXOR

Det viktigaste med vilken pjäxa du väljer är helt enkelt att den ska sitta skönt. Det finns egentligen ingen specifik puckelpjäxa utan man får gå på känslan när man har den på foten och går du till en välsorterad återförsäljare av skidor och skidutrustning så brukar man kunna få god hjälp med utprovning och även korrigering om så skulle behövas. 
De brukar också kunna ge tips på strumpor som passar och håller värmen. Det är väldigt bra att ha åtminstone två par om man känner att första paret har blivit svettiga. Fötterna blir snabbt kalla i backen om strumporna är fuktiga så det är en bra planering att snabbt kunna byta då. Inte bara strumpan kan bli blöt utan även innersulan. När du inte använder dina pjäxor är det viktigt att du tar ut innerskon samt att du även tar ut sulan ur innerskon så att allt hinner torka innan du ska använda dem igen. 

När allt är vädrat och torrt så låt gärna pjäxorna vara knäppta för bästa hållbarhet.

pjäxa