Utrustning & Grejor
GEMENSKAP - GLÄDJE - SÄKER - UTVECKLING
Lite om ”typisk” puckelutrustning och kläder.
Det finns tre saker som kännetecknar en puckelåkare och dess utrustning och kläder; det är puckelskidorna, de vita byxorna med knämarkörer och de vita, lite kortare stavarna.
Behöver man ha det och när kan det vara aktuellt att skaffa? Utgångspunkten är från det funktionella men helt klart är att ovanstående är ett trademark för puckel och bara det kan kännas bra och peppande för åkaren.
Vår utgångspunkt i klubben är att det alltid duger med vilken utrustning som helst, och att alla åkare är bäst precis som de är – oavsett vilken nivå de åker på!
Hjälmar
I vår förening är hjälm obligatoriskt när man kör puckel, oavsett om det är träning eller tävling.
Vi vill gärna rekommendera att när du köper en skidhjälm, ska den ha MIPS och vara CE-märkt, det är grundregeln. Märkningen bör vara EN 1077 som är en robustare hjälm.
Bra tips när du köper en hjälm
Köp en hjälm som passar ditt huvud och som sitter skönt utan att ha mössa under.
Hjälmen ska sitta så den täcker pannan ner mot ögonbrynen och även nacken.
Hjälmen ska alltid vara knäppt när du åker – glöm inte att spänna hakremmen så att hjälmen sitter ordentligt på plats.
Du ska kunna få in ett finger mellan hakremmen och hakan.
Hjälmar med rotationsskyddet MIPS ger extra skydd mot huvudskador.
Om du köper till ett barn, köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i – risken är då att hjälmen glider runt när barnet åker eller om barnet ramlar.
Hjälmen ska helst inte ha några kraftiga designlinjer, utan vara rund och mjuk i formerna.

hur länge ska man ha en hjälm?
Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur ofta den har använts.
Om hjälmen varit utsatt för yttre våld – köp alltid en ny!
DET HÄR BETYDER MIPS
Hjälmar utrustade med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) finns till för att minska huvudets rotation vid ett slag. Rotationsvåld orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för. Skyddet bygger på ett extra skal med låg friktion på insidan av hjälmen som därför kan glida på hjälmens insida. Folksam har senast 2019-20 utfört ett test på 14 olika hjälmar. Sju av hjälmarna i testet har MIPS. De tre hjälmar som fick bäst resultat hade alla MIPS.
KLÄDER
Vi börjar med knämarkörerna som sitter på alla puckelbyxor. Kanske det starkaste trademark för en puckelåkare? Idag sitter de egentligen nedanför knäna (om det ska vara rätt) till skillnad från 90-talet då de verkligen satt på knäna. Syftet med knämarkörerna är att domarna tydligare ska se när åkaren böjer och sträcker benen (absorptionen av reaktionskraften från underlaget). Enligt mångas åsikt ser det också mycket bättre ut när en erfaren puckelåkare åker puckel med knämarkörer istället för utan.
När ”behöver” åkaren knämarkörer? I det här fallet, då det är så starkt förknippat med identiteten att vara puckelåkare, kan man börja med det tidigt. Vi tar hjälp av en sömmerska (Pia Tunmo), som för en billig peng syr fast markörerna antingen på de byxor man beställt via klubben eller på egna valda byxor. Det finns speciella puckelbyxor som redan har knämarkörer.
Och sen till de vita byxorna. Varför? Här har det igen med domarna att göra. De tittar på om åkaren antingen åker med helt samlad skidföring eller om de åker med ett konstant avstånd mellan skidorna. Båda sätten är helt ok ur ett domarperspektiv. Med vita byxor blir alla eventuella misstag/bensläpp mer förlåtande än mot ett par exempelvis svarta byxor där den vita snön i bakgrunden lyser igenom.
När behöver åkaren skaffa vita byxor? Egentligen aldrig. Det finns åkare på WC som inte åker med vita byxor. Åkaren kan skaffa det när hen vill. Helt och hållet en smaksak.
Gällande jackan så har Värmdö Freestyle MT tagit fram en gemensam klubbjacka som vi rekommenderar att man kör i om det är tävling. Den visar vilka vi är och ökar klubbtillhörigheten samt gemenskapen. Bra att tänka på om det duggar eller regnar i backen är att impregnera den, särskilt över axlar och rygg. Finns ofta att köpa i vanliga matvarubutiker.
Gällande skidvantar eller skidhandskar så får man prova sig fram men kan vara en fördel att ha två om ena paret skulle bli blöta.
Hoppas att det här gav en mer inblick i varför puckelåkare har en viss utrustning. Inget av det är på något sätt ett måste för att hålla på med puckel.


BEHÖVS VERKLIGEN ETT RYGGSKYDD
Ryggskydd är numera nästan lika självklart som hjälm för de som åker mycket skidor och också obligatoriskt.
Ett ryggskydd är, precis som hjälm, en billig försäkring ifall olyckan skulle vara framme. Det är ofta smart att ta det säkra före det osäkra. Dessutom är ryggskydden idag så pass bekväma att du knappt märker att du har det på dig.
När du åker skidor vill du att dina kläder och övrig utrustning sitter bekvämt och ledigt. Du vill ju känna dig fri i din åkning. Ett ryggskydd behöver sitta bra, både för komforten och för att ge dig maximalt med skydd. Skyddet ska sitta tight på din kropp utan att det blir obekvämt.
Det finns många ryggskydd att välja på och i alla olika prisklasser. Be din återförsäljare om hjälp.
SKIDOR OCH BINDNINGAR
Puckelskidor är något smalare än vanliga skidor eller twintips. Anledningen till det är att när man åker med samlad skidföring (pjäxorna ihop) ska inte skidorna ligga på varandra. Skidorna har inte heller någon metall i sig vilket gör att det inte går att ”stuka” skidorna (att skidorna böjs och stannar i det läget). De är dessutom vita under i belaget vilket gör att skidorna lite mer smälter in i omgivningen (snön) när underlaget visas efter varje puckelträff.
I vilken ålder ”behöver” man puckelskidor? Att åka på vanliga skidor eller twintip går alldeles utmärkt i alla grupper upp till kids eller ungdom och även utöver det. Det är först när åkaren börjar åka med samlad skidföring som det verkligen börjar spela roll. Dock verkar det som att det för åkarna betyder mycket för identiteten att vara puckelåkare att åka med puckelskidor då de skiljer sig så mycket mot andra typer av skidor. Men som sagt, det är inte alls så bråttom att skaffa puckelskidor och när det väl är dags fungerar det super med ett par begagnade.
Hur långa ska de vara? För någon som växer är det lagom att köpa lika långa som åkaren och byta när de går till hakan. För den som har växt klart är det lagom med 5-10 cm kortare skidor än åkaren.
Bra att tänka på när säsongen är slut är att man ordnar med slipning och ytskiktsbehandling, dels för att man ska ha bra grepp när säsongen drar igång igen, dels för att skidorna håller sig i bättre skick under den varmare delen av året.
Gällande bindningar så är Look Pivot 12 & 14 en klar favorit. Både skidor samt bindningar är sannolikt lättast att få tag på on-line eller på vår Facebook-sida Köp & Sälj.


STAVAR
Vita stavar används i princip uteslutande av alla elitåkare i WC och EC. Anledningen är att vita stavar inte syns lika tydligt mot snön och gör att stavarbetet ser lugnare ut och tar inte så mycket av domarnas visuella fokus.
När ”behöver” åkaren börja åka med vita stavar? Finns inget som helst krav på det utifrån ett domarperspektiv. Vanligast är att man börjar med vita stavar i slutet av ungdomsklassen (högstadiet) eller när man börjar i junior/senior (elitklassen). Man kan köpa de billigaste stavarna som man kan hitta och gärna att de även är lätta och därefter handla vit lackeringsfärg på t ex Biltema.
I år kan vi i klubben köpa relativt prisvärda vita puckelstavar från Kästle. Tidigare år har det i princip bara varit IDone som haft vita puckelstavar och priset på dem har varit det dubbla gentemot Kästle och ingen i klubben tycks haft de dyrare stavarna.
Hur långa stavar ska man ha? Vi har alltid gått på att det är lagom med 58% av kroppslängden (0.58 x kroppslängden) men vi har fått lite indikationer att åkarna i WC nu åker på något längre stavar så därför rekommenderar vi att man lägger på ytterligare 2-3 cm.


PJÄXOR
Det viktigaste med vilken pjäxa du väljer är helt enkelt att den ska sitta skönt. Det finns egentligen ingen specifik puckelpjäxa utan man får gå på känslan när man har den på foten och går du till en välsorterad återförsäljare av skidor och skidutrustning så brukar man kunna få god hjälp med utprovning och även korrigering om så skulle behövas.
De brukar också kunna ge tips på strumpor som passar och håller värmen. Det är väldigt bra att ha åtminstone två par om man känner att första paret har blivit svettiga. Fötterna blir snabbt kalla i backen om strumporna är fuktiga så det är en bra planering att snabbt kunna byta då. Inte bara strumpan kan bli blöt utan även innersulan. När du inte använder dina pjäxor är det viktigt att du tar ut innerskon samt att du även tar ut sulan ur innerskon så att allt hinner torka innan du ska använda dem igen.
När allt är vädrat och torrt så låt gärna pjäxorna vara knäppta för bästa hållbarhet.

